در پی بالا آمدن آب دریا و فرونشست زمین
99 شهر ساحلی جهان زیر آب می روند
کمیاب آنلاین: پژوهشگران اعلام نمودند که 99 شهر ساحلی جهان به سرعت درحال رفتن به زیر آب هستند. آنها بر نقش فرونشست زمین در کنار بالا آمدن سطح آب دریاها در این مساله تاکید دارند.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از دیسکاور مگزین (مجله اکتشاف discovermagazine)، پژوهشگران بتازگی در یک مطالعه ۹۹ شهر ساحلی را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که حدودا همه آنها به سرعت درحال غرق شدن هستند.
این تحقیق نشان داد که توسعه و تهی سازی آب های زیرزمینی سبب پایین رفتن و فرونشست سطح زمین شده است. در خیلی از این جوامع ساحلی، فرونشست زمین ممکنست خطر سیلاب را بوجود آورد و این تهدید نیز به بالا آمدن سطح آب دریا ناشی از گرم شدن جهان افزوده می شود.
مت وِی استادیار دریاشناسی در دانشگاه «رود آیلند» (University of Rhode Island) در آمریکا و از تهیه کنندگان این گزارش اظهار داشت: هر جایی که درباره افزایش سطح دریا نگرانی دارید، باید درباره فرونشست هم نگران باشید.
هر چند که «فرونشست» از کلمات مورد استفاده رایج برای زمینهای به اصطلاح «غرق شده» یا «نشست کرده» در شرق آسیا به کار می رود اما «وی» و همکارانش همین طور این پدیده را در آمریکا، آفریقا، اروپا و استرالیا مشاهده نمودند. بطور خلاصه، این یک پدیده جهانی با نتایج جهانی است. در خیلی از مناطق، تحقیقاتی از این دست می تواند به جلوگیری از نتایج فاجعه بار در جریان رویدادهای طبیعی کمک نماید.
بررسی تصاویر مشابه در ۵۲ سال قبل نشان میدهد که زمین در «سان خواکین ولی» در کالیفرنیا نزدیک به ۳۰ فوت (حدود ۹ متر) نشست کرده است. در این منطقه در دهه های اخیر سامانه هایی برای نظارت دقیق بر فرونشست زمین به وجود آمده است.
«وی» و همکارانش در کوشش برای نقشه برداری از موقعیت های در معرض خطر، مناطقی را که کمتر از ۱۰ متر بالاتر از سطح دریا هستند و با شدت برابر یا بیشتر از افزایش سطح دریا درحال فرونشست هستند، شناسایی کرده اند. به بیان دیگر، مناطق ساحلی سطح پایینی که سریعتر از افزایش سطح آب درحال غرق شدن هستند.
از ۹۹ شهر مورد بررسی، همه شهرها به جز ۶ مورد دربردارنده این مناطق خطر هستند. شانگهای چین و هانوی ویتنام در صدر لیست قرار دارند که در هر کدام بیش از هزار کیلومترمربع املاک و مستغلات در خطر دارند. شهرهای هامپتون (ویرجینیا)، تامپا (فلوریدا) و کورپوس کریستی (تگزاس) در آمریکا نیز در بین ۱۰ شهر بالای لیست هستند؛ همانند مشکل به وجود آمده در سان خواکین.
محققان بر این باور هستند که علت اصلی فرونشست زمین در سطح جهان تهی سازی آب های زیرزمینی است اما آب به تنهایی علت قانع کننده ای برای این پدیده به شمار نمی رود. طرح های بزرگ ساخت و ساز سبب می شوند که خاک زیر آنها فشرده شوند و همین طور مقادیر زیادی از آب های زیرزمینی را برای اجرای پروژه پمپاژ کنند.
استخراج نفت و گاز نیز ممکنست در این مساله نقش داشته باشد. این پروسه می تواند سبب تضعیف ساختارهای زیرزمینی و پایین رفتن سریع زمین شود.
«وی» امیدوار است که این تحقیق سبب جلب توجه شهرداری ها به مساله فرونشست زمین شود. زمانی که مسئولان شهر بدانند فرونشست زمین در کجا روی می دهد، می توانند تدابیری برای محافظت اجرا کنند.