داغ ترینها: ....
در گفت وگو با كارشناسان بررسی شد

حذف سکوهای ایرانی و تحریم هایی که همچنان ادامه دارد

حذف سکوهای ایرانی و تحریم هایی که همچنان ادامه دارد

کمیاب آنلاین: در صورتیکه حذف اپلیکیشن های ایرانی از فروشگاه های آنلاین آمریکایی سابقه ای چند ساله دارد، بتازگی چند اپلیکیشن و پیامرسان ایرانی بار دیگر از گوگل پلی به علت تحریم حذف شدند.



به گزارش کمیاب آنلاین به نقل از ایسنا، نبرد شرکتهای خارجی و فروشگاه های آنلاین آمریکایی با اپلیکیشن های ایرانی حدودا از سال ۱۳۹۶ آغاز شد؛ زمانی که اپل تنها چند ماه بعد از گشودن درهای فروشگاه آنلاین خود به اپلیکیشن های ایرانی در سپتامبر ۲۰۱۶، با فرمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای تحریم ضد ایران، برخی اپلیکیشن های ایرانی را از اپ استور حذف نمود. مبحث حذف اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور حل نشده بود که گوگل هم به فاصله ی دو هفته بعد از اپل و در اقدامی مشابه، نرم افزارهای ایرانی را از گوگل پلی -فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اندرویدی- با توجیه مشابه تحریم های دولت آمریکا ضد ایران حذف نمود.

همان زمان محمدجواد آذری جهرمی -وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم- اعلام نمود حذف برنامه های ایرانی از اپ استور را به صورت قانونی پیگیری می کند. همینطور بعد از آن امیر ناظمی -رئیس وقت سازمان فناوری اطلاعات- در رابطه با اقدامات لازم برای حل این مشکل، به پتانسیل های قانونی موجود در عرصه بین المللی اشاره نمود. با این حال، در نهایت اعلام نشد که پیگیری قانونی در این حوزه انجام شده یا خیر، یا این که این پیگیری ها به چه نتیجه ای رسیده است.

در ادامه مشکلات پلت فرم های ایرانی به علت تحریم، شهریورماه سال قبل بود که اخبار جدیدی از حذف اپلیکیشن های ایرانی منتشر گردید. این ماجرا ادامه داشت بگونه ای که ششم آبان ماه سالجاری سپر ایمنی گوگل اخطاری برای بعضی کاربران روبیکا ارسال و آنرا حذف کرد؛ به دنبال این اقدام، روبیکا طی اطلاعیه ای در رابطه با این مورد توضیح داد.

این پیام رسان ایرانی در بیانیه خود گفته بود این اتفاق درحالی رخ داده است که این پلت فرم اخیرا آپدیت جدیدی منتشر نکرده و دسترسی های پیشین خویش را هم تغییر نداده و این دسترسی ها هم کاملا متعارف و مشابه سایر پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی است؛ از اعمال محدودیت به علل سیاسی و امنیتی برای دسترسی کاربران به سرویسهای بین المللی حمایت نمی کند اما تلاش پلت فرم های بین المللی برای ایجاد محدودیت برای کاربران ایرانی را هم برخلاف ادعاهایشان می داند.

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به دنبال این اتفاق در اطلاعیه ای اعلام نمود با وجود پیشینه سیاسی اقدامات یکجانبه شرکتهای آمریکایی و همینطور تاکید توسعه دهندگان این پلت فرم ها بر رعایت اصول حرفه ای مطابق استانداردهای بین المللی، شائبه سیاسی بودن این اقدام گوگل بسیار پررنگ است؛ اما بدلیل اهمیت مبحث و حفاظت حداکثری از حقوق کاربران ایرانی در مقابل هرگونه قصور یا تقصیر احتمالی، وزیر ارتباطات دستور داده اند درصورت دریافت مستندات مورد ادعای شرکت گوگل درمورد پلت فرم های ایرانی، کمیته ای شامل کارشناسان فنی خبره و مستقل جهت بررسی دقیق این ادعاها تشکیل گردد و نتیجه بررسی ها را به اطلاع عموم و بویژه دستگاههای ذیربط همچون مرکز ملی فضای مجازی برساند.

بنابراین مدیرعامل این پیام رسان ایرانی حذف شده از جانب گوگل پلی در جهت شفاف سازی و آشنایی بیشتر با مباحث فنی، تور بازدیدی از مرکز مانیتورینگ خود برای اصحاب رسانه گذاشت و در آن مراسم اشاره ای به ارسال سه ایمیل برای پیگیری محدودیت بوجود آمده برای اپ این پیام رسان به شرکت گوگل داشت که در نهایت هم نتیجه مطلوبی حاصل نشده است.

احمد حدادی در آن مراسم در رابطه با اتفاق رخ داده این گونه توضیح داد: ما از زمان شروع این مساله، سه بار به گوگل ایمیل ارسال کردیم که یک مرتبه پاسخ دادند و گفتند که طی ۴۸ ساعت بررسی و اعلام می کنند. در زمینه حذف اپلیکیشن از گوگل پلی هم به آنها ایمیل فرستادیم اما به نظر می آید پاسخ های آنها از پیش تعریف شده است و در زمینه دریافت پاسخ با عنایت به نامه نگاری های انجام شده، امیدوار نیستیم.

اما ماجرا به اینجا ختم نشد و گوگل پلی طی چند روز گذشته بار دیگر چند پیام رسان و اپلیکیشن ایرانی را حذف نمود. برخی از کاربران اعلام نموده اند اپلیکیشن هایی مانند اسنپ، تپسی، سه پیام رسان ایرانی سروش، بله و آی گپ از گوگل پلی حذف شده اند و بررسی ها نشان داده است که نه تنها خود اپلیکیشن ها از گوگل پلی حذف شده اند بلکه به صورت کلی اکانت متعلق به این شرکت ها هم از گوگل پلی حذف شده و بررسی های اولیه نشان داده است که گوگل به علت تحریم این اپلیکیشن ها را حذف کرده است.

پس از این اتفاق وزیر ارتباطات ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به این مورد واکنش نشان داد و گفت این وزارت خانه با همکاری سایر دستگاههای مسئول، پیگیری های لازم را در مراجع بین المللی به منظور احقاق حق نخبگان کشور و مردم ایران انجام خواهد داد.

زارع پور تاکید کرد: باآنکه این مورد با بهانه های مختلف به دفعات انجام شده است، اما تکرار آن در شرایط فعلی که سکوهای ایرانی در زمینه های مختلف توسعه خوبی پیدا کرده و مردم هم به استفاده از آنها رغبت نشان داده اند، شائبه سیاسی بودن چنین تصمیماتی را قوت می بخشد. از طرفی آنها چشم دیدن ایرانی توسعه یافته را هم ندارند و تلاش میکنند از هر ابزاری برای وابستگی ایران و ایرانی استفاده نمایند.

در همین رابطه میثم عسگری- مدیر عامل یکی از سکوهای حذف شده از گوگل پلی در گفت و گو با ایسنا در اینباره توضیح داد: این مساله چیزی جدید نیست و آیفون و اپل سه سال قبل این طرح را اجرا کرده و هم اکنون هم اندروید طی چند روز گذشته این اقدام را نسبت به پیام رسان های ایرانی انجام داده است.

وی اضافه کرد: ازاین رو با این اتفاق خیلی سوپرایز نشدیم چون تحریم است؛ به عبارتی مانند خیلی از صنایع دیگر که تحریم هستیم این حوزه هم جزو تحریم ها گرفته است. اقدام مشابهش شرکت اپل سال ۱۳۹۸ انجام داد و اپلیکیشن های ایرانی همچون آی گپ رو حذف نمود و اندروید بعد از چند سال این اقدام را انجام داد.

عسگری در ادامه سخنانش در رابطه با علت تحریم های انجام شده از جانب گوگل پلی برای اپلیکیشن های ایرانی تشریح کرد: در این حوزه میتوان گفت چه دلیلی برای تحریم شدن هواپیما وجود دارد؟ طبیعتا تحریم است و قوانینی دارند که به دنبال آن تحریم می کنند. یک روزی قطعه هواپیما و خودرو نمی دهند، یک روز جلوی فناوری را می گیرند و مانع از دسترسی به اپلیکیشن ها می شوند. جنگی است که وجود دارد و نمی توان گفت چرا؟ به همه دلیل های تحریم ها، این اتفاق رخ می دهد اگر ما فهمیدیم که چرا به ما قطعه هواپیما نمی دهند، متوجه می شویم که چرا در این حوزه هم مارا تحریم کرده اند و دسترسی به پیام رسان های ایرانی را محدود کرده اند.

مدیرعامل این پیام رسان ایرانی اظهار داشت: خیلی از کاربران تمایل داشتند که از راه گوگل پلی به اپلیکیشن ها دسترسی داشته باشند و آنها را نصب کنند، از این دیدگاه بله، برخی از کاربران اطمینان خاطری به گوگل پلی داشتند و اپلیکیشن هایی که خارج از این محیط باشند را نتوانند یا نخواهند دانلود و نصب کنند. اما یک نگرانی می تواند وجود داشته باشد و آن اینست که اگر فعالیت اپلیکیشن ها خارج از گوگل پلی ادامه پیدا کند، امکان دارد به بهانه های امنیتی و قوانینی که گوگل و گوگل پلی دارد، بتواند مشکلات دیگری مانند پاک کردن اپلیکیشن از دیوایس گوشی را ایجاد کنند و قاعدتا کار سخت تر می شود.

وی اضافه کرد: کشورهای دیگر در این حوزه راهکار داشته اند به صورت مثال هواوی و شیائومی این مشکل را با سیستم عامل حل کرده است؛ سیستم عامل شبیه اندروید توسعه داده اند یا بر پایه اندروید تغییر داده اند و در حال حاضر خودشان اپلیکیشن هایی که مخصوص سیستم عاملی که مطیعشان بوده است را نوشته اند و آنها را بالا می آورند.

مسئله ای که یک کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به آن اشاره می کند و می گوید: این مساله مبحث جدیدی نیست و از سالها قبل به دلایلی مثل تحریم برخی اپلیکیشن های ایرانی از گوگل پلی حذف می شدند. در حال حاضر خیلی از اپلیکیشن های ایرانی در گوگل پلی نیستند و البته به علت وجود نمونه بومی و مشابه فروشگاه نرم افزاری در داخل کشور مردم از جنبه دسترسی به اپلیکیشن های ایرانی گرفتار مشکل نمی شوند.

محمد کشوری در گفتگو با ایسنا تاکید کرد: آن چیزی که خطرآفرین است اینست که گوگل پلی اپلیکیشن های ایرانی را از روی گوشیها حذف کند که جز در مورد نمونه هاتگرام و طلاگرام که به علت ابهام در نحوه دسترسی به اطلاعات کاربران سپر ایمنی گوگل در دسترسی برای ان ایجاد مشکل و آنها را حذف نمود، تابحال مورد دیگری نبوده است. هرچند این امر مانع این اتفاق در آینده نیست کما این که در مورد روبیکا چندی پیش اخطار داده شد.

او افزود: ما در مسئله گوگل پلی با دو چالش مواجهیم که باید از هم تفکیک شوند؛ اولی حذف اپلیکیشن ها از روی گوگل پلی و دومی حذف از روی گوشی. در مورد اولی همانطور که گفتم به علت وجود کافه بازار و مایکت و... این مساله مشکلی برای کاربران داخل ایران ایجاد نمی نماید. مسئله دوم اما هرچند احتمال کمتری دارد اما به واسطه تسلطی که گوگل در سیستم عامل اندروید دارد، است و ما نسخه بومی نداریم و این می تواند مشکل ساز شود.

وی اعتقاد دارد چالش بزرگ دیگری که حذف اپلیکیشن ها از فروشگاه گوگل دارد برای کاربران خارجی است چونکه اپلیکیشن های ایرانی و داخلی نمی توانند در خارج از کشور بازاریابی کنند؛ ازاین رو کاربرانی که در خارج از کشورند جهت استفاده از این اپلیکیشن ها باید آنها را از فروشگاه های داخلی دانلود و نصب کنند که این امر سخت و بعید است. یک نکته هم قابل ذکر است و آن این که گاهی اوقات حذف این اپ ها دلیلی فنی هم دارد که گوگل پلی اعلام می کند و پس از مدتی مجدد به فروشگاه گوگل برمی گردند ولی همانطور که عرض شد بهانه تحریم آمریکا معمولاً مهم ترین دلیل حذف است.

طبق این گزارش، در رابطه با علت حذف این اپلیکیشن ها، موارد گوناگونی عنوان شد، یکی از این موارد تحریم ها بود و مدیران بعضی از این اپلیکیشن ها، به ایمیل گوگل در خصوص نداشتن امکان استفاده از گوگل پلی به علت بند ۱۶.۵ قوانین توسعه دهندگان اشاره کرده بودند، بندی که می گوید «محصولاتی که روی گوگل پلی قرار می گیرند امکان دارد مشمول قوانین صادرات، تحریم و مقررات ایالات متحده و دیگر حوزه های قضایی باشند».

گرچه با آغاز ریاست جمهوری جو بایدن و احتمال بازگشت امریکا به برجام این امیدواری وجود داشت که شاید سرنوشت متفاوتی برای شرکتهای فناوری در ایران رقم بخورد، اما حذف پلت فرم ها و اپلیکیشن های ایرانی نشان داده است این مشکلات ناعادلانه تحریمی ضد شرکتهای ایرانی همچنان ادامه دارد.





منبع:

1401/08/29
14:46:50
0.0 / 5
694
تگهای خبر: آنلاین , ابزار , اپل , اجرا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
لینک دوستان كمیاب آنلاین