داغ ترینها: ....

خسارت های میلیون دلاری با دریافت قطعات تقلبی الكترونیكی

خسارت های میلیون دلاری با دریافت قطعات تقلبی الكترونیكی

بگفته عضو کمیته ICT اتاق تجاری، عمدتا هزینه های خدمات بعد از فروش که تولیدکنندگان داخلی هزینه می کنند، به سبب کیفیت پایین قطعات است که کیفیت محصولات را هم پایین می آورد و بدین جهت مرکزی برای تشخیص هویت قطعات الکترونیک در ایران نیاز بود تا جلوی خسارت های میلیون دلاری که بعنوان قطعات اصلی پرداخت می نماییم و قطعات تقلبی به دست می آوریم، گرفته شود.


به گزارش کمیاب آنلاین به نقل از ایسنا، نشست خبری شروع به کار مرکز جامع غربالگری، آزمون و تشخیص هویت قطعات الکترونیک ایران و بررسی چالش های خرابکاری صنعتی، لزوم تشخیص هویت و بررسی چالش های مربوط به واردات و توزیع قطعات انجام شد.
نسیم توکل -عضو کمیته ICT اتاق تجاری ایران- با اعلان اینکه فعالیت بعنوان بازوی اجرائی تولیدکنندگان در صنعت الکترونیک، به ما نشان داده که این صنعت در زمینه تامین، ضعف های گسترده ای دارد، اظهار داشت: طبق آمارهای رسمی در ۹ ماه گذشته از سال 1399، نزدیک به ۱۲۸ میلیون دلار در ارتباط با واردات قطعات الکترونیک هزینه شده است. قطعات الکترونیکی مدلهای مختلفی دارد و خیلی از قطعات الکترونیک سوار بر بُرد به صورت مونتاژشده وارد کشور می شود که هزینه تامین این قطعات جزو آمار مذکور نیست و ممکنست در صورت محاسبه این آمار و ارقام، میزان واردات قطعات دو برابر شود.
وی با اعلان اینکه قطعات در حوزه الکترونیک، ماده اولیه هستند، اضافه کرد: الکترونیک یک صنعت مادر است و در بخش کنترلی، خیلی از زیر صنایع جزو صنعت الکترونیک هستند. لوازم خانگی، خودرو، تجهیزات پزشکی، صنعت مخابرات و خیلی از حوزه های مختلف جزوی از خانواده الکترونیک هستند. حدودا از اوایل سال 1398 و از بخش صنعت و های تِک به ما گزارش شد که وجود قطعات تقلبی در ایران خرابکاری صنعتی را افزایش داده است و سبب خسارت میلیون دلاری شده است.

قطعات معیوب سبب خرابی محصولات الکترونیک می شود
این فعال اقتصادی با اشاره به لوازم خانگی بعنوان ساده ترین محصولات الکترونیکی که مردم می شناسند، اظهار نمود: هر چقدر به سمت تولیدات داخلی پیش می رویم، خرابی ها هم زیاد می شود و هنگام تعمیر متوجه می شویم که یک قطعه معیوب سبب خرابکاری شده است. قطعات الکترونیکی می تواند در عمر محصول موثر باشد. عمدتا هزینه های خدمات بعد از فروش که تولیدکنندگان داخلی هزینه می کنند، به خاطر کیفیت پایین قطعات است که کیفیت محصولات را هم پایین می آورد. البته دراین زمینه مجموعه ای از عوامل دخیل است.
عضو اتاق تجاری ایران افزود: ارزی که بعنوان قطعات اصلی پرداخت می نماییم و در عوض قطعات تقلبی به دست می آوریم، بخش دیگری از خسارت های میلیون دلاری کشور است. اینطور نیست که شرکت های ما دنبال قطعات بی کیفیت باشند، اما مسائلی مانند تحریم، موجب مطرح شدن قطعاتی تحت عنوان های کپی شده که اصلا چنین چیزی وجود ندارد و هر چیزی به غیر از نمونه اصلی قطعات، تقلبی هستند.
توکل با اشاره به راه اندازی مرکز غربال گری بیان کرد: تعداد این مراکز در دنیا خیلی کم است. یک انجمن بین المللی برای تشخیص قطعات اصل و تقلبی در دنیا وجود دارد که ۱۰ تا ۱۲ مرکز معتبر شامل آن هستند که شعبات مختلفی در کشورهای دیگر دارند. از آنجایی که شروع زنجیره تامین قطعات الکترونیک عمدتا از آمریکا و چین است، این آزمایشگاه ها هم در این کشورها هستند و شعبات دیگری را در کشورهای دیگر دایر کرده اند.
وی افزود: بتازگی در منطقه خاورمیانه، ترکیه برای ایجاد چنین مرکزی اقدام نموده و در آلمان هم فقط یک یا دو مرکز تشخیص هویت قطعات الکترونیک وجود دارد. اروپایی ها در زنجیره تامین، سیکلی دارند که جلوی ورود قطعات تقلبی را می گیرد اما بنظر می رسد خاورمیانه عملا مقصدی برای این قطعات کم کیفیت در دنیا شده، قطعاتی که به آسانی وارد کشورهایی مانند آلمان نمی گردد. بدین سبب نیاز شدیدی برای راه اندازی چنین مرکزی در کشور وجود داشت.
این فعال اقتصادی با اعلان اینکه در بررسی ها مشخص شد این آزمایشگاه های آمریکایی تن به همکاری نمی دهند، اظهار نمود: در مقابل، ما دیدیم تجهیزات عجیب و غریبی لازم نیست. قطعاتی که در صنعت الکترونیک استفاده می شوند بسیار کوچک هستند و اگر هزاران قطعه هم وارد آزمایشگاه شود، از لحاظ مکانی خیلی سطح وسیعی را دربرنمی گیرد. برای مثال فضای آزمایشگاهی در چین، در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ مترمربع است و بیشتر دستگاهها هم رومیزی هستند.

مذاکره با چین برای انتقال دانش
توکل افزود: به غیر از خرابکاری صنعتی، بقیه مراحل تشخیص هویت طبق استانداردهای بین الملی یک حلقه و تجهیزات ساده دارد که قابل تامین است. پشت سر این تجهیزات و حلقه تشخیص هویت، دانش، عامل مهم و تعیین کننده بود که چطور این استانداردها مورد کاربری قرار گیرند و در زمینه تشخیص هویت عمل کنند. در نتیجه ما با چینی ها در ارتباط بودیم و مهر تا بهمن سال قبل مذاکراتی برای انتقال دانش انجام شد. از همه مهمتر آرشیوی بود که آنها طی ۲۰ سال جمع آوری کرده بودند و برای تست در اختیار ما می گذاشتند. در نتیجه می توانستیم قطعاتی وارداتی را با آرشیو اصلی مقایسه نماییم تا قضاوتی درستی با نمونه های اصلی داشته باشیم.
وی با تاکید بر لزوم فعالیت و همکاری دولت، دانشگاه و صنعت در کنار هم، بیان کرد: ممکنست راه اندازی چنین مرکزی هزینه بری بیشتر نسبت به فایده آن داشته باشد. فایده این مرکز مربوط به ارزش معنوی آنست که عملا جلوی میلیون ها دلار خسارت در زمینه کیفیت محصولات را می گیرد. هزینه تست یک محصول از لحاظ اقتصادی شاید به صرفه نباشد، اما ارزش معنوی آن باتوجه به جبران خسارت به خصوص برای صنایع های تِک بالا است و ارزش افزوده بالایی دارد.
عضو اتاق تجاری ایران اشاره کرد: دراین زمینه، تفاهم نامه ای با دانشگاه شریف منعقد شد تا با ایجاد دستورالعمل و بخشنامه کنار ما باشند و در پیشبرد برنامه خودمان پیش برویم. در بخش دولتی هم با وجود اینکه مذاکرات ما مقداری طولانی شد، در نهایت با معاونت علمی ریاست جمهوری تفاهم نامه ای امضا کردیم تا حمایت های لازم برای بسط این مرکز را انجام دهند. در بخش خرابکاری صنعتی دولت کاملا ذی نفع است و حتی چندین سال دولت به دنبال ایجاد چنین مرکزی بود که به سبب طولانی شدن فرآیندها در سیستم دولتی این مرکز ایجاد نشد اما بخش خصوصی توانست شش مرحله از این ۱۱ مرحله تشخیص هویت قطعات را راه اندازی کند.
توکل با اعلان اینکه متخصصانی در مراکز مختلف بر طبق تخصص های گوناگون وجود داشتند که دراین زمینه کار کرده بودند، اضافه کرد: ما در آزمایشگاه آنها را دور هم آوردیم که در مرکز جامع غربالگری حضور بهم رساندند تا حتی اگر روزی رسید که نتوانستیم از انتقال دانش هر کشوری استفاده نمائیم، خودمان بتوانیم این پروسه را پیاده سازی کنیم؛ اتفاقی که تا الان هم به سبب شیوع ویروس کرونا رخ داده است و حضور متخصصان ما در چین به مدت چند ماه عقب افتاده و به این نتیجه رسیدیم که دانش لازم در کشور وجود دارد و باید آنها را گرد هم آوریم و به دستورالعمل تبدیل نماییم.
وی افزود: هم اکنون در مرحله اولیه و آزمایشی هستیم و این مرکز را افتتاح کردیم و برای ارتقا از سطح ۶ به ۱۱ نیازمند تجهیزاتیم تا پاسخگوی همه نیازها به خصوص در صنعت های تِک باشیم. تشخیص هویت و آزمون قطعات الکترونیک ایران برای نخستین بار در کشور به وجود آمده و دانشگاه و دولت هم در کنار بخش خصوصی صنعت های تک قرار گرفته است. آنچه مهم می باشد، عمق دانش به شدت تخصصی است که علاوه بر تخصص و تحصیلات آکادمیک، به یک تجربه خاص متمرکز در تشخیص خرابکاری صنعتی و تشخیص اصل از تقلبی نیاز داشیم تا مشکلات دراین زمینه را از بین ببریم.
این فعال اقتصادی بیان کرد: گاهی می شنویم که پروژه ای پس از مدت ها صرف زمان و هزینه، کار نکرده است. گاهی چنین تجهیزات پیشرفته ای به صورت عامدانه وارد می شد که جلوی کار کردن محصولات ما را بگیرد و و به غیر از خسارت میلیون دلاری، برند ملی کشور را هم از بین ببرد. این اتفاق به دفعات رخ داده و خرابکاری در زنجیره تامین این بلا را سر صنایع کشور آورده است.
توکل با اعلان اینکه راه اندازی مرکز جامع غربالگری، آزمون و تشخیص هویت قطعات الکترونیک باتوجه به دربرگیری قطعات الکترونیک در تمام صنایع، بسیار کلیدی بود، اضافه کرد: این مرکز می تواند مشکلات موجود در طول عمر و کیفیت پایین محصولات ایرانی در قیاس با نمونه های خارجی را رفع کند یا مشکلات مربوط به صنعت های تک که گاهی در مرحله اجرا کار نمی کردند را از بین ببرد.
ادامه دارد



منبع:

1399/11/06
17:43:35
1.7 / 5
561
تگهای خبر: اجرا , الكترونیك , پروژه , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(2)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
لینک دوستان كمیاب آنلاین